Burgery wołowe z frytkami z batatów
Składniki:
– 200g mięsa wołowego mielonego.
– 1 jajko.
– 1 łyżka oleju kokosowego.
– 1 sztuka czerwonej cebuli.
– Jeden pomidor.
– Sałata zielona 2 liście.
– Ogórek zielony.
– Ogórek kiszony.
– Ząbek czosnku.
– 200 ml jogurtu naturalnego.
– Łyżka musztardy sarepskiej.
– Łyżka musztardy francuskiej.
– 2 duże bataty.
– 2 łyżki oliwy z oliwek.
– Przyprawy: pieprz, sól, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, tymianek suszony.
– 2 sztuki bułki pełnoziarnistej.
Przygotowanie: Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko przyprawiamy pieprzem i solą, mieszamy i odkładamy na 20 min do lodówki. Obieramy bataty i kroimy jest w kształt frytek. Dajemy na blaszkę, polewamy oliwą i przyprawiamy tymiankiem, ziołami prowansalskimi i solą. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni. Warzywa kroimy na plasterki. Jogurt naturalny dzielimy do dwóch miseczek. Do jednej przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy sól i pieprz i mieszamy. Do drugiej dajemy obie musztardy pieprz i sól i również mieszamy. Z mięsa formujemy dwa kotlety o grubości 1cm i smażymy na patelni na oleju kokosowym. Stopień wysmażenia zależy od upodobań. Bataty wkładamy do piekarnika na 20 minut. Bułki wkładamy do piekarnika na 1 minutę żeby zrobiły się gorące i chrupkie. Układamy na dolnej części pieczywa sałatę, pomidora, ogórki, cebulę, polewamy sosami i dajemy usmażone mięso i przykrywamy drugą połową.
Życzę smacznego!
Dorota Doluk.