Dieta dla zapracowanych
Często słyszę „nie trzymam diety, bo nie mam na to czasu” hmm…, ale czy budowanie nowych zdrowych nawyków żywieniowych, faktycznie musi być takie czasochłonne?
W poniższym artykule spróbuje Ci podpowiedzieć, w jaki sposób tanio i zdrowo możesz przyspieszyć przygotowywanie posiłków, bez sięgania przy tym po niezdrowe zastępniki typu hot – dog z Żabki.
Wystarczy kilka wskazówek:
1. Planuj posiłki i zakupy – jeżeli siądziesz sobie w niedzielę wieczorem i zaplanujesz to, co będziesz jeść przez kolejne trzy dni i sporządzisz listę zakupów, oszczędzisz czas, a do tego pieniądze. Dodatkowo nie kupisz tego, co pragną oczy, a to co faktycznie jest Ci potrzebne.
2. Gotuj na dwa/trzy dni w przód – stanie w kuchni kilka razy dziennie może być uciążliwe, zgadzam się w 100%. Dlatego ja wieczorem robię wszystkie posiłki na kolejny dzień. Zajmuje mi to 45 minut, a mam gotowe posiłki na kolejne 2 /3 dni. Jakim sposobem? Każdą potrawę, którą przygotowuje robię razy 3. Zamiast gotować 50g makaronu, gotuje 150g, zamiast 100g kurczaka piekę w piekarniku 300g, itp. itd….
3. Wybieraj szybkie posiłki z kilkoma produktami – nie musisz gotować nie wiadomo jak ciekawych i skomplikowanych posiłków. Szybkie i proste dania też mogą być fantastyczną alternatywą. Przykładowo kasza w sosie pomidorowym z tofu, albo spaghetti z mielonym kurczakiem lub po prostu makaron z białym serem. Jeżeli uważasz, że makaron gotuje się zbyt długo, użyj makaronu chińskiego bądź kaszy kuskus, które wystarczy tak naprawdę zalać wrzątkiem i chwilkę poczekać.
4. . Korzystaj z mrożonek i produktów z puszki – jeżeli nie lubisz się babrać z krojeniem warzyw i ich obróbką termiczną, świetnym rozwiązaniem będzie użycie właśnie mrożonek czy warzyw w puszce. Zwykle o wiele mniej czasu zajmuje ich przyrządzenie, a jako ciekawostkę zarzucę, iż takie pomidory w puszcze mają nawet więcej likopenu (antyoksydant) niż sam pomidor! Warto tutaj wspomnieć, iż warzywa z puszki to dobry pomysł, jednak od owoców lepiej odchodzić, ponieważ te zazwyczaj znajdują się w bardzo słodkim roztworze.
5. Skorzystaj z pomocy sprzętów kuchennych – dzięki technologii również możemy zaoszczędzić mnóstwo czasu! Wstawiasz warzywa, ziemniaki i kurczaka do piekarnika – pieką się 15 minut. W tym czasie możesz przykładowo zająć się przygotowywaniem omleta… tak samo możesz robić z użyciem parownicy.
6. Raz za czas możesz zasięgnąć po gotowce o dobrym składzie – jeżeli już naprawdę nie masz czasu na gotowanie, możesz skorzystać z produktów gotowych np. Lidla czy Biedronki. Co ma na myśli? Gotowe kremy, hummusy, tortille czy sałatki… pamiętajcie, że warto patrzeć na skład! Im krótszy tym lepszy.
Podsumowując:
Gotowanie oraz budowanie zdrowych nawyków żywieniowych naprawdę nie musi być ciężkie, czasami trzeba znaleźć rozwiązania, a nie szukać wymówek.
POWODZENIA!
Klaudia Rusinek – Klaudia.tastyfood