JAK W GRECKIEJ TAWERNIE
20 września 2018
|
Gotujemy dla Was.
Jeśli masz ochotę na coś przepysznego, ale tak przepysznego, że wyliżesz talerz, to do dzieła.
Potrzebujesz:
- Ok. 0,5 kg bobu.
- Cebulę.
- 5 ząbków czosnku (jak lubisz mocno czosnkowy smak, to weź więcej).
- 2 łyżki masła lub oliwy.
- Coś zielonego – natkę lub koperek.
Zrób to sam:
Bób wrzuć do gotującej się wody. Na tłuszczu podsmaż cebulę na małym ogniu, niech zmięknie i zrobi się słodka. W międzyczasie dorzuć zmiażdżony czosnek. Bób po kilku minutach gotowania odcedź, przelej zimną wodą. Jeśli chcesz, obierz. Wrzuć do cebuli i pomieszaj przez kilka minut.
W domu ma pachnieć grecką tawerną.
Wyłącz ogień, dorzuć zieleninę, zamieszaj i jedz. (Jeśli bardzo chcesz z kromką pieczywa, którą możesz moczyć w aromatycznym sosie, to spoko).
SMACZNEGO!
Przepis od Doroty Nowak – Szymczyk. Dziękujemy.