Makaron z cukinią
Makaron z cukinią.
Składniki:
– 1 duża cukinia.
– 1 cebula.
– 2 ząbki czosnku.
– 1 łyżka oliwy z oliwek.
– Dowolny Ser do posypania.
– 100g makaronu tagliatelle pełne ziarno.
– Sól.
– Pieprz.
Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy lekko na oliwie z oliwek.
Cukinie kroimy w drobną kostkę wraz ze skórka (jeżeli mamy cukinie ze sprawdzonego źródła), wykrawamy tylko gniazdo nasienne.
Następnie dodajemy pokrojoną cukinię do cebulki i czosnku – dusimy około 10-15 minut pod przykryciem, aż cukinia zrobi się całkiem miękka.
Dodajemy sól i pieprz.
Następnie odparowujemy całość.
W tym czasie Gotujemy makaron.
Gotowe danie przekładamy na makaron i ścieramy odrobinę sera dla podkreślenia smaku. U nas cheddar.
Życzę smacznego!
Ewelina Sikora z TimeOut Akademia Ruch