ZDROWE ŻYWIENIE
Zdrowie a jedzenie – czy widzisz powiązanie?
Ludzie z reguły starają się dbać o swoje zdrowie, lecz tak naprawdę, czym ono jest? Jak
w ogóle rozumieć to pojęcie? Według definicji WHO „zdrowie to stan pełnego, dobrego samopoczucia/dobrostanu fizycznego, psychicznego i społecznego, a nie tylko brak obiektywnie istniejącej choroby czy niepełnosprawności. Z tego powodu zdrowie postrzegane jest jako zasób życiowy, a nie cel życia.”
Tak naprawdę niewiele osób zastanawia się, jak zdrowe żywienie może wpłynąć na ich organizm. Moim zdaniem powinno być ono podstawą i pierwszą rzeczą, o którą zadbamy w walce o nasze zdrowie.
Warto zadać sobie pytanie, czym jest zdrowa żywność? Zgodnie z definicją FDA to produkt spożywczy (lub jego element), którego spożywanie może zredukować ryzyko chorób lub innych dolegliwości zdrowotnych. Za zdrową żywność najczęściej uznajemy produkty naturalne, bez sztucznych dodatków chemicznych, o ograniczonej zawartości cukrów i tłuszczy.
Wobec tego, co może oznaczać dla nas zdrowe żywienie?
Aby odpowiedzieć sobie na pytanie, jak żywić się zdrowo, warto przede wszystkim zastanowić się nad tym, czym jest zdrowe żywienie. Najogólniej rzecz ujmując, jest to taki sposób odżywiania, który zapewnia prawidłowe funkcjonowanie całego ludzkiego organizmu, biorąc przy tym pod uwagę wszystkie jego składniki odżywcze.
Dlaczego warto zacząć zdrowo się odżywiać?
Myślę, że większość czytelników wie, że zdrowe żywienie to kluczowa sprawa dla utrzymania dobrej zdrowotności, a u młodych ludzi dla prawidłowego rozwoju. Zdrowe żywienie pomaga nam uniknąć wielu chorób, które mogłyby się rozwinąć przy nieprawidłowym odżywianiu organizmu.
Do najczęściej występujących chorób tego typu należą:
- choroby układu krążenia,
- nadciśnienie tętnicze,
- cukrzyca typu 2,
- otyłość,
- niektóre choroby nowotworowe (żołądka, jelita grubego, piersi).
Niewłaściwy sposób odżywiania może prowadzić także do innych problemów, takich jak: ograniczenie możliwości przyswajania wiedzy, przewlekłe zmęczenie, osłabienie koncentracji oraz gorsza regeneracja organizmu. Takie problemy, mogą się niektórym osobom wydawać prozaiczne, jednak znacznie rzutują one na życie codzienne.
Niebezpieczne dla zdrowia może być również niedożywienie, polegające nie tylko na zbyt niskiej podaży kalorii w stosunku do zapotrzebowania kalorycznego, ale także na niepełnowartościowym żywieniu, które prowadzi do niedoborów pokarmowych skutkujących, m.in. anemią (przy zbyt niskiej podaży żelaza) lub osteoporozą (przy zbyt niskiej podaży wapnia).
Musimy pamiętać, szczególnie żyjąc w tych pełnych pośpiechu czasach, że sposób w jaki się odżywiamy, ogromnie wpływa na nasze zdrowie.
Co więc powinniśmy jeść?
Opinii na ten temat jest wiele. Ekspertów i innych szamanów jeszcze więcej… Na świecie znaleźć można ogromną liczbę osób odżywiających się, czym „popadnie”, ale też tych, którzy stosują konkretną dietę, na przykład wegetariańską, wegańską, ektogeniczną i wiele innych.
Jestem zdania, że każdy człowiek powinien jeść to, co lubi, jednak zwracając przy tym uwagę na to, co znajduje się w żywności, w jakie bogactwa odżywcze jest „zaopatrzony” dany składnik posiłku. Każdy człowiek powinien zrównoważyć swój sposób odżywiania w taki sposób, by dostarczyć swojemu organizmowi wszystkie konieczne składniki odżywcze. To właśnie najważniejsze.
…BO JEDZENIE TO NIE TYLKO KALORIE!
Co pozytywnego znajduje się w żywności?
1. Witaminy – odpowiedzialne za trawienie, poziom cholesterolu, odporność na infekcje, gojenie ran, wzrok, metabolizm, ciśnienie krwi, prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego.
2. Minerały – będące budulcem kości i zębów, ale także regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej i hormonalnej organizmu.
3. Błonnik – mający działanie stabilizujące poziom glukozy we krwi, uwalniający organizm od metali ciężkich i toksyn, pomocny w zaparciach.
To oczywiście nie wszystkie pozytywne aspekty żywności, ale jedne z priorytetowych. Bardzo ważne jest, aby przy dobieraniu posiłków, wybierać takie składniki, które wniosą coś pozytywnego do naszego organizmu!
Klaudia Rusinek – Klaudia.tastyfood