Czy można ograniczyć apetyt? - GymForYou

Czy można ograniczyć apetyt?

Odróżnienie zjawiska głodu, a apetytu bywa nieco problematyczne. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z różnic między nimi występujących. 

Głód to tak zwane łaknienie, uczucie fizjologiczne, które powstaje w mózgu. Za jego odczuwanie odpowiedzialny jest hormon – grelina. Uczucie głodu pojawia się wtedy, kiedy spada stężenie któregokolwiek ze składników odżywczych: białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin. Jednak, kiedy dochodzi do zaburzenia wydzielania greliny, mamy do czynienia najczęściej z otyłością. Hormon ten sprawia, że uczucie głodu nie znika, chory go odczuwa nieprzerwanie, cały czas. Na uwagę zasługuje również fakt, iż głodzenie się, nie jest odpowiednią metodą na pozbycie się zbędnych kilogramów. Spowalnia się tym samym przemiane materii tak istotną w dążeniu do wymarzonej sylwetki i pomimo tego, że kilogramy pójdą w dół, organizm zużyje zapasy energetyczne co w konsekwencji może prowadzić do śmierci.

Apetyt, to nagłe uczucie, które w odróżnieniu do uczucia głodu pojawia się nawet w kilka minut po zjedzeniu posiłku. Nie jest uwarunkowane potrzebami fizjologicznymi, tylko pschologicznymi. Apetyt sprawia, że podjadamy między posiłkami, co w konsekwecji prowadzi do gromadzenia się zbędnych kalori pod postacią tkanki tłuszczowej w naszym organiźmie. Może go wywoływać wiele czynników: zapach, nuda, dobrze wyglądająca potrawa. 

Jak odróżnić apetyt od głodu? No właśnie.. jest to trudne i problematyczne. Najlepiej zacząć słuchać i obserwować swój organizm, a także pamiętać o kilku zasadniczych różnicach między nimi:

  • głód pojawia się 2-3 h po posiłku, aptetyt natychmiast,
  • głód narasta stopniowo, apetyt dopada nas nagle i szybko,
  • głód to burczenie w brzuchu, rozdrażnienie, skórcze jelit – obajwy ustępują odrazu po zjedzeiu posiłku,
  • apetyt nie daje fizjologicznych znaków, jednak ulegając mu, będziemy czuli się zwczyczajnie przejedzeni i nie do końca szczęśliwi.

To wszystko wydaję się łatwe do rozróżnienia, jednak z zastosowaniem się jest nieco ciężej. Trzeba mieć dużo silnej woli, by nie ulec, kiedy dopadnie nas chęć podjadania. Istnieje kilka prosych sposobów, które pomagają w walce z dojadaniem i podjadaniem:

  • podstawą diety powinny być wawrzywa i owoce,
  • wybieraj produkty o niskim IG,
  • unikaj produktów, które zawiarają konserwanty, słodziki,
  • spożywaj produkty bogate w błonnik,
  • w chwili, gdy dopadnie Cię chęć na zjedzenie czegoś słodkiego, wybierz owoce,
  • naucz się jeść powoli i dokładnie przeżuwaj każdy kęs,
  • pomiędzy posiłkami wypijaj spore ilości wody.

Pamiętaj! Uczucie apetytu pojawia się najczęściej wtedy, kiedy dopada nas nuda. Zatem, unikaj bezczynnego siedzenia na kanapie przed TV, wykorzystaj wolny czas aktywnie np. spacerująć, czy spotykając się ze znajomymi.

Powodzenia!

Anna Nasienniak