Makowiec na święta

Makowiec świąteczny to tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy. Przygotowywany w różnych regionach kraju, podawany może być na wiele sposobów. W tym wpisie udowodnimy, że jego zrobienie nie zawsze musi być czasochłonne i trudne, a sam przysmak – niezdrowy i kaloryczny. Poznaj nasz przepis na makowiec świąteczny i zachwyć nim swoich bliskich!

Jak zrobić makowiec świąteczny?

Strucla, strudla, a może placek – niezależnie od tego, w jakiej postaci występuje makowiec świąteczny, w każdej smakuje równie pysznie. Tradycyjne przepisy, choć sprawdzone przez pokolenia, nie zawsze są jednak przyjazne dla zdrowia czy sylwetki – zwłaszcza, kiedy nie kończy się na jednym czy dwóch kawałkach ciasta. Można je jednak w prosty sposób zmodyfikować – jednocześnie zachowując smak oryginalnego przepisu.

Makowiec świąteczny przepis

Poznaj nasz przepis na makowiec świąteczny – pyszny, zdrowy i zdecydowanie mniej kaloryczny niż jego tradycyjne odpowiedniki. Jego zrobienie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga nadzwyczajnych zdolności kulinarnych. Polecamy go nie tylko od święta, ale i na inne okazje – zwłaszcza, jeśli ciasto należy do Twoich ulubionych. Koniecznie sprawdź także nasze pozostałe fit przepisy – ciasto brownie czy naleśniki białkowe z owocami.

W celu spalenia nadwyżki kalorycznej (o co nietrudno – ciasto smakuje pysznie!), zapraszamy do Gym For You – na przykład na zajęcia fitness w Katowicach czy siłownię w Oświęcimiu, w której czeka na Ciebie bogato wyposażona strefa cardio. Planujesz przejście na redukcję po świętach? Wskazówki na temat tego, jak przeprowadzić ją prawidłowo, znajdziesz we wpisie: Jak obliczyć deficyt kaloryczny.

Składniki na makowiec na święta:

Spód:

  • 150g wiórków kokosowych,
  • 150g orzechów nerkowca,
  • 50g rodzynek,
  • 1 jajo,

Mak:

  • 200 g maku,
  • 30g rodzynek,
  • 30g miodu,
  • 30g posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • Odrobina aromatu waniliowego,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego.

Warstwa jabłkowa:

  • 500/600g prażonych jabłek,
  • galaretka cytrynowa.

Makowiec na święta – przygotowanie

Wszystkie składniki na spód świątecznego makowca przełóż do większej miski i zblenduj. Masę wyłóż na blachę i piecz ok. 20 min w 150 stopniach.

Przygotuj masę makową z już ugotowanego maku. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Otrzymaną masę wyłóż na już upieczony spód, jeszcze delikatnie zapiekając przez ok 10 min. Po tym czasie, wyjmij makowiec z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Przygotuj warstwę jabłkową. Na patelni podprażone jabłka wymieszaj starannie z galaretką (w razie potrzeby podlać odrobiną wody). Odstaw masę do wystygnięcia i po tym czasie przełóż ją na makowca. Przyozdób makowiec świąteczny orzechami włoskimi lub migdałami.

Smacznego!