Makowiec na święta
Makowiec świąteczny to tradycyjny wypiek bożonarodzeniowy. Przygotowywany w różnych regionach kraju, podawany może być na wiele sposobów. W tym wpisie udowodnimy, że jego zrobienie nie zawsze musi być czasochłonne i trudne, a sam przysmak – niezdrowy i kaloryczny. Poznaj nasz przepis na makowiec świąteczny i zachwyć nim swoich bliskich!
Jak zrobić makowiec świąteczny?
Strucla, strudla, a może placek – niezależnie od tego, w jakiej postaci występuje makowiec świąteczny, w każdej smakuje równie pysznie. Tradycyjne przepisy, choć sprawdzone przez pokolenia, nie zawsze są jednak przyjazne dla zdrowia czy sylwetki – zwłaszcza, kiedy nie kończy się na jednym czy dwóch kawałkach ciasta. Można je jednak w prosty sposób zmodyfikować – jednocześnie zachowując smak oryginalnego przepisu.
Makowiec świąteczny przepis
Poznaj nasz przepis na makowiec świąteczny – pyszny, zdrowy i zdecydowanie mniej kaloryczny niż jego tradycyjne odpowiedniki. Jego zrobienie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga nadzwyczajnych zdolności kulinarnych. Polecamy go nie tylko od święta, ale i na inne okazje – zwłaszcza, jeśli ciasto należy do Twoich ulubionych. Koniecznie sprawdź także nasze pozostałe fit przepisy – ciasto brownie czy naleśniki białkowe z owocami.
W celu spalenia nadwyżki kalorycznej (o co nietrudno – ciasto smakuje pysznie!), zapraszamy do Gym For You – na przykład na zajęcia fitness w Katowicach czy siłownię w Oświęcimiu, w której czeka na Ciebie bogato wyposażona strefa cardio. Planujesz przejście na redukcję po świętach? Wskazówki na temat tego, jak przeprowadzić ją prawidłowo, znajdziesz we wpisie: Jak obliczyć deficyt kaloryczny.
Składniki na makowiec na święta:
Spód:
- 150g wiórków kokosowych,
- 150g orzechów nerkowca,
- 50g rodzynek,
- 1 jajo,
Mak:
- 200 g maku,
- 30g rodzynek,
- 30g miodu,
- 30g posiekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- Odrobina aromatu waniliowego,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego.
Warstwa jabłkowa:
- 500/600g prażonych jabłek,
- galaretka cytrynowa.
Makowiec na święta – przygotowanie
Wszystkie składniki na spód świątecznego makowca przełóż do większej miski i zblenduj. Masę wyłóż na blachę i piecz ok. 20 min w 150 stopniach.
Przygotuj masę makową z już ugotowanego maku. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Otrzymaną masę wyłóż na już upieczony spód, jeszcze delikatnie zapiekając przez ok 10 min. Po tym czasie, wyjmij makowiec z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj warstwę jabłkową. Na patelni podprażone jabłka wymieszaj starannie z galaretką (w razie potrzeby podlać odrobiną wody). Odstaw masę do wystygnięcia i po tym czasie przełóż ją na makowca. Przyozdób makowiec świąteczny orzechami włoskimi lub migdałami.
Smacznego!