Sernik Wielkanocny
Szybki i lekki Sernik Wielkanocny.
Składniki:
- 5 jaj.
- 1 kg twarogu półtłustego.
- 250ml mleka.
- 2 budynie śmietankowe.
- Słodzik (aspartam).
- Aromat waniliowy.
- Łyżeczka proszku do pieczenia.
- Skórka z pomarańczy.
- Brzoskwinie w syropie.
- Pół czekolady (gorzka/mleczna).
Wykonanie:
Oddziel żółtka od białek, po czym w misy z żółtkami zmiksuj je z twarogiem i mlekiem. Do powstałej masy dodawaj kolejno cały czas miksując: słodzik (według preferencji – na bieżąco sprawdzaj słodycz masy twarogowej) dodaj proszek do pieczenia, 2 budynie, opcjonalnie dla aromatu skórka z pomarańczy. Po zmiksowaniu całość zblenduj do zniwelowania grudek twarogowych aby uzyskać gładką masę.
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno i wymieszaj spokojnie z masą twarogową.
Uzyskaną masę wylej do przygotowanej do pieczenia formy, wierzch wyłóż pokrojonymi brzoskwiniami i całość umieść w piekarniku na 30-40 min w temp 180 stopni (góra-dół). Po upieczeniu i wystygnięciu górę polej roztopioną czekoladą (u mnie pół na pół mleczna/gorzka).
Smacznego trener personalny Rafał Kukla.