Sernik Wielkanocny

Szybki i lekki Sernik Wielkanocny.

Składniki:

  • 5 jaj.
  • 1 kg twarogu półtłustego.
  • 250ml mleka.
  • 2 budynie śmietankowe.
  • Słodzik (aspartam).
  • Aromat waniliowy.
  • Łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Skórka z pomarańczy.
  • Brzoskwinie w syropie.
  • Pół czekolady (gorzka/mleczna).

Wykonanie:
Oddziel żółtka od białek, po czym w misy z żółtkami zmiksuj je z twarogiem i mlekiem. Do powstałej masy dodawaj kolejno cały czas miksując: słodzik (według preferencji – na bieżąco sprawdzaj słodycz masy twarogowej) dodaj proszek do pieczenia, 2 budynie, opcjonalnie dla aromatu skórka z pomarańczy. Po zmiksowaniu całość zblenduj do zniwelowania grudek twarogowych aby uzyskać gładką masę.
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywno i wymieszaj spokojnie z masą twarogową.
Uzyskaną masę wylej do przygotowanej do pieczenia formy, wierzch wyłóż pokrojonymi brzoskwiniami i całość umieść w piekarniku na 30-40 min w temp 180 stopni (góra-dół). Po upieczeniu i wystygnięciu górę polej roztopioną czekoladą (u mnie pół na pół mleczna/gorzka).

Smacznego trener personalny Rafał Kukla.