ZAPOTRZEBOWANIE ENERGETYCZNE
Wiele osób, zastanawia się o co tak naprawdę chodzi w tym całym odchudzaniu, czy nie wolno jeść jakiś konkretnych składników? A może można jeść wszystko?
Tak naprawdę wszystko się kręci wokół Twojego zapotrzebowania kalorycznego.
W ciągu całego dnia nasz organizm jest w stanie spalić określoną ilość kalorii, nazywamy ją całkowitą przemianą materii (CPM). Aby obliczyć zapotrzebowanie na kalorie musimy wiedzieć, co wchodzi w skład CPM:
- Podstawowa Przemiana Materii (PPM) – czyli minimalna ilość energii potrzebnej naszemu organizmowi do zachowania PODSTAWOWYCH funkcji życiowych
- Termogeneza – czyli proces produkcji ciepła.
- Aktywność fizyczna – ona którą składa się spontaniczna aktywność fizyczna (NEAT) oraz aktywność treningowa (EAT).
Kiedy będziemy już wiedzieli jakie jest nasze zapotrzebowanie możemy określić czy chcemy być:
1. na redukcji – jeśli chcemy być na redukcji, musimy otrzymywać deficyt kaloryczny. Czyli spożywać około 10-15% mniej kalorii niż wynosi nasze CPM.
2. na zerze kalorycznych – czyli jemy tyle ile potrzebujemy, nie więcej, nie mniej.
3. na masie – tutaj musimy utrzymywać dodatni bilans energetyczny.
Jednak warto tutaj dodać, że cyferki i wzory to nie wszystko. To tylko obliczenia, które mogą się mylić i nie warto w 100% w nie wierzyć. Zdaje sobie sprawę z tego jak to brzmi, ale możesz mi zaufać.
Niestety nasz organizm nie jest aż tak prosty, jakby się mogło wydawać. Na nasze zapotrzebowanie kaloryczne wpływają także inne czynniki, np. genetyczne czy środowiskowe, których raczej nie jesteśmy w stanie przewidzieć we wzorach matematycznych. Ten parametr sprawia, że nasze realne zapotrzebowanie może się różnić nawet o ok. 200 kcal od tego, które wyszło w naszych obliczeniach. Dlatego warto zdać sobie sprawę z tego, aby odpowiednio dobrać kaloryczność należy patrzeć przede wszystkim na efekty.
Klaudia Rusinek – Klaudia.tastyfood